Responsabilitatea de a fi primii într-un domeniu multi-disciplinar: corectarea și reabilitarea posturală
În 2017, atunci când am lansat programul Postural Alignment în România, nu existau programe destinate în exclusivitate posturii, așadar, nu greșim atunci când spunem că suntem pionieri în acest domeniu. Iar acest lucru implică o responsabilitate, nu doar față de clienți ci și față de un domeniu care s-a cristalizat în secole de-a rândul, la confluența între știință, sport, filosofie, artă a comunicării și chiar… militărie!
De aceea, am ales de la bun început să transmitem mai departe cunoștințele noastre.
„Be Open!” este sintagma pe care o vei găsi scrisă chiar la intrarea în studioul nostru de aliniament postural din București. Tocmai de aceea, a fost dorința noastră să fim deschiși, să nu ne limităm doar la acest spațiu și să facem experiența Postural Alignment cât mai accesibilă. Iar aici ne referim la ambele părți implicate, mai simplu numite antrenori și clienți.
Obiectivul nostru a fost din start să ajutăm cât mai mulți oameni să își reabiliteze postura. Nu puteam face acest lucru menținându-ne într-o… postură izolată și izolaționistă, iar prin aceasta ne referim la varianta în care ne-am fi închis în studio și am fi devenit gardieni ai cunoștințelor acumulate într-un sfert de secol în lumea sportului și a culturii fizice. Și a unei întregi istorii pe care o vom aborda pe scurt. Vom descoperi cum doar fața văzută a iceberg-ului are o vechime de o jumătate de mileniu.
Facem așdar o paranteză pentru a vorbi despre etimologia cuvântului „postură”. Este remarcabil faptul că termenul de „postura” are un dublu sens, referindu-se la atât la poziția corpului, cât și la situația în care se află cineva, în raport cu forțe externe.
Cercetând mai în detaliu, vom descoperi că „postura”, deși are la bază cuvântul latin „positura” (poziționat) , ca participiu al verbului „ponere” (a pune) a început să devină folosit pe larg de abia la începutul secolului XVII.
Astfel, în Franța a început să se vorbească despre „posture”, în Italia despre „postura”, atât în termeni de statut social, cât și ca modalitate de poziționare a corpului uman, a trunchiului, a membrelor și a capului, în spațiu.
Merită spus că prima utilizare documentată a termenului de postură, așa cum este acesta înțeles de la sine astăzi, datează din 1586. În pastorala poveste de dragoste „Arcadia Contesei de Pembroke”, scrisă de Sir Philip Sidney, „postura” este termenul cel mai la îndemână pentru a fi folosită în descrierea Atalantei, eroină din mitologia greacă, o renumită vânătoare și o desăvârșită atletă, pe care nimeni nu putea să o întreacă atunci când alerga. De altfel,astăzi, Atalanta este privită drept Zeița Alergării.
Menționând și un uz frecvent al termenului „postură” în operele marelui William Shakespeare, ajungem și la un surprinzător aspect militar al acesteia, în relația cu modul de utilizare al armelor de către soldați, într-o epocă în care muschetele își făceau apariția. Acesta este momentul în care apare și „firul cu plumb” care cade de la ureche pe gleznă, atunci când oșteanul stă în poziție de „drepți”, gata să primească ordine de la superior pentru a acționa.
Merită să privim și înspre filosoful Michel Foucalt și opera sa, cu puternice ecouri în sociologie și în psihanaliză. În cartea „A supraveghea și a pedepsi”, Foucalt vorbește despre procesul de devenire al soldatului, despre modelarea sa dintr-o „formă amorfă” într-o entitate construită „al cărui corp este un blazon al forței și al valorii”.
Departe de noi sunt intențiile cazone, dar reținem ideea că postura este ceva ce se poate (re)construi, așa după cum, începând cu secolele XVIII, până în secolul XX, postura a fost treptat, studiată și acceptată de către medicină.
Un domeniu multi-disciplinar se naște, căci această fascinantă știință a posturii, cu rădăcini cazone, s-a demilitarizat în saloanele de dans ale Europei, atunci când interesul pentru mișcarea armonioasă, dar structurată după anumite reguli a crescut în rândul noii pături a burgheziei. În fine, la începutul secolului XX putem spune că și sportul a „intrat pe fir” – desigur în accepțiunea de activitate practicată la nivel de masă, de oameni relativ obișnuiți – atunci când Wilhelm al II lea, ultimul împărat al Germaniei a invitat-o pe o anume dr. Bess M. Mensendick la curte. Exasperat de postura indulgentă a curtenilor și curtenelor sale, de felul în care își revărsau „abdomenele” –expresia aparține chiar Kaiser-ului, el a chemat-o pe această doamnă care pusese la punct un sistem de exerciții ce poate fi comparat cu cel al lui Joseph Pilates. Iar neobosita și populara dr Bess le-a făcut ceea ce astăzi poate fi numit educație posturală.
Este momentul să revenim în prezent. Toată această istorie a posturii este ceva ce ne-a preocupat și ne-a fascinat vreme de mulți ani înainte de a da startul programului Postural Alignment. Și ne-a făcut să înțelegem că demersul nostru capătă un maximum de legitimitate doar poziționându-ne într-o postură cât mai deschisă față de universul înconjurător. De aceea, nu putem decât să salutăm multitudinea de inițiative similare pe care probabil le-am inspirat, în ultimii ani.
Programul Postural Alignment a debutat încă din start, din 2017, cu mai multe sesiuni de recrutare dedicate profesioniștilor din domeniul sportului și sănătății. Astfel, a fost posibilă formarea în decurs de un an, a primei generații de facilitatori Postural Alignment din România, dar și evoluția abordării noastre, de la filosofie la exerciții șila modul de implementare al acestora în relația cu beneficiarul sau beneficiara.
Cunoștințele despre educarea și reabilitarea posturii s-au putut astfel disemina în cele trei provincii istorice ale României, grație Academiei Reabilitării și Corecturii Posturale. Aceasta a format până acum 26 de specialiști care își desfășoară activitatea în Cluj, Arad, Oradea, Sibiu, Timisoara, Iasi, Ploiesti, Brasov, Bucuresti. Împreună am produs o schimbare în bine în postura a peste 1.000 de oameni din toată România.
Așadar, atunci când alegi să lucrezi cu unul sau una dintre facilitatorii Postural Alignment, poți să fi sigur sau sigură că te-ai îmbarcat într-o călătorie de auto-cunoaștere fizică și spirituală, alături de cineva care s-a îngrijit să dobândească o cunoaștere profundă a domeniului. Vei învăța cum să îți optimizezi poziția, astfel încât, indiferent de împrejurări, să te adaptezi… situației!